ACOPERIȘ VERDE: Avantaje Și Dezavantaje. Etape Montaj

Un acoperiș verde sau acoperisul viu este acel acoperiș format din vegetație și solul necesar creșterii acesteia, ambele instalate peste un sistem de membrane hidroizolante. Similar unei terase verzi, un acoperiș verde nu permite căldurii să se piardă, iar în perioadele caniculare, când temperaturile cresc foarte mult, împiedică încălzirea excesivă a locuinței. Plantele de pe acoperiș creează senzația unui aer umed, contribuind la obținerea unui efect de răcire.

Istorie

Grădini pe acoperiș și acoperișuri plantate existau încă cu șase secole înaintea lui Hristos la babilonieni. În Berlin în jurul anului 1890, case țărănești au fost acoperite cu humus din motive de protecție contra incendiilor, pe stratul de humus începând să crească plante. În secolul XX Le Corbusier a descoperit uitatul acoperiș plantat.

De ce un acoperiș verde?

Prezența unei terase verzi are numeroase avantaje, printre care amintim:

  1. Termoizolare datorită stratului de aer dintre firele de iarbă și datorită stratului de pământ cu rădăcini și procese vii microbiene (căldură de proces).
  2. Fonoizolare și capacitate de înmagazinare a căldurii.
  3. Ameliorare a aerului în zone des populate
  4. Ameliorări microclimatice.
  5. Ameliorează scurgerea apelor în oraș și balanța apei în teritoriu.
  6. Avantaje de fizică pentru acoperiș, radiațiile UV și oscilațiile mari de temperatură sunt evitate datorită straturilor protectoare de iarbă și pământ.
  7. Stabilizează praful.
  8. Element de amenajare / ameliorări ale calității vieții.
  9. Recuperare de spații verzi
acoperiș verde

Panta unui acoperiș plantat

În cazul acoperișurilor în două ape panta nu trebuie să depășească 25°. Acoperișurile în terasă ar trebui să aibă o pantă de cel puțin 2 până la 3%.

Tipuri de plantare a acoperișului

Plantare intensivă. Acoperișul devine grădină a locuinței și este prevăzut cu elemente de amenajare precum pergole sau logii. Sunt necesare atenție și întreținere permanentă.

Plante: mușchi, iarbă, ierburi, arbuști, boscheți.

Sunt udate în mod natural de către ploi. Apa este cumulată în stratul de drenare și în cel de vegetație.

Udare prin pulverizare. Apa de ploaie este acumulată în stratul de drenare și este completată cu mijloace mecanice în cazul în care cea naturală nu este suficientă. Un acoperiș verde utilizează funcțiile naturale ale plantelor pentru filtrarea apei și tratarea aeruluo.

Udare cu picurare. Furtunuri cu picurare amplasate în statul de vegetație sau în cel de drenare ajută la udarea plantelor de pe acoperiș în caz de secetă.

Aspersoare. Plasate peste stratul de vegetație.

Îngrășare. Îngrășămintele pot fi răspândite peste stratul de vegetație sau în caz de udare artificială pot fi amestecate în apă.

vegetație

Acest tip de acoperiș necesită mai multă întreținere.

Stratul de vegetație. Se utilizează argilă și ardezie expandate. Ele oferă: stabilitate structurală, ventilare a solului, acumulare de apă și modelare a solului. Probleme de rezolvat: înmagazinarea substanțelor nutritive, reacțiile solului (valoare PH-ului), aerisirea, acumularea apei.

Strat filtrare. Împiedică înnămolirea stratului de drenare și este compus din materiale de filtrare.

Strat drenare. Împiedică băltirea apei pentru plante. Material: saltele din țesături din fibre, fâșii drenare din materiale spongioase, plăci material plastic, material construcții protecție.

Strat protecție. Protejează în faza construirii și contra încărcărilor punctuale. Strat de protecție a rădăcinilor. Rădăcinile sunt reținute cu ajutorul unor benzi din PVC / ECB și EPDM.

Strat separare. Separă structura portantă de straturile plantate ale unui acoperiș plantat.

terase verzi

Dezvantaje

Un mare dezavantaj conferit de acoperișul verde este dat de greutatea pe care o presupune – dat fiind faptul că necesită mai multe straturi, iar în acest sens, alegerea unei structuri care să poată să-i ofere susținere unei terase verzi este absolut necesară. De asemenea, pentru a garanta succesul proiectului, alegeți doar materiale de foarte bună calitate si colaborați cu profesioniști în privința montajului.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Oferim cele mai bune servicii din industrie

Contactează-ne și începe colaborarea alături de noi.

Scroll to Top