CULORI ÎN AMENAJĂRILE INTERIOARE: Ghid pentru alegerea culorilor

Culorile sunt forțe care acționează asupra omului și care generează stări de bine sau de neplăcere, activitate sau pasivitate. În întreprinderi, birouri sau școli compoziția de culoare poate să mărească sau să scadă randamentul. Mai mult, se spune că în clinici poate să contribuie la însănătoșirea pacienților. De aceea, este important ca, atunci când alegem un proiect pentru casa noastră, să ținem cont de toate aceste aspecte. Influența pe care culorile o exercită asupra omului se produce mijlocit prin efectele fiziologice proprii, referitoare la lărgirea sau la îngustarea spațiilor. De asemenea, se manifestă indirect prin efectul generat de spații, ca senzație de apăsare sau de eliberare. Influența exercitată de către culori se produce și nemijlocit în amenajările interioare, prin forțele de efect (impulsurile) pe care le generează fiecare culoare în parte.

Forța de impuls cea mai puternică este atributul culorii portocaliu; urmează galben, roșu, verde și purpuriu. Forța de impuls cea mai redusă este atributul culorilor albastru, bleu-vert și violet (culori reci și pasive). În spațiu, culorile caracterizate prin forță de impuls ridicată sunt adecvate numai suprafețelor reduse, în timp ce culorile cu forță de impuls redusă sunt adecvate suprafețelor mari. Culorile calde generează impresia de activ, incită și, în funcție de caz, neliniștesc. Culorile reci sunt pasive, liniștitoare sau interiorizante. Culoarea verde relaxează din punct de vedere nervos. În plus, efectul generat de către culori depinde și de luminozitate, precum și de locul în care acționează.

culori  amenajările interioare

Utilizarea corectă a unei culori

Culorile calde și deschise dispuse în partea superioară incită din punct de vedere spiritual; dispuse lateral încălzesc, apropie; dispuse în partea inferioară ușurează, înalță.

Culorile calde și închise dispuse la partea superioară generează impresia de închidere, par pline de demnitate; dispuse lateral generează senzația de înconjurare, iar dispuse în partea inferioară inspiră siguranță la atingere și pășire.

Culorile reci și deschise dispuse la partea superioară generează impresia de iluminare, relaxează; dispuse lateral îndepărtează, iar dispuse la partea inferioară par netede, incită la deplasare.

Culorile reci și închise dispuse la partea superioară par amenințătoare; dispuse lateral par reci și triste; dispuse în partea inferioară îngreunează, atrag în jos.

Albul este culoarea purității absolute, a curățeniei și ordinii. În compoziția de culoare a spațiului, albul joacă rolul de fundal, necesar pentru separarea altor grupe de culoare, pentru neutralizarea acestora și animă prin luminozitate și structurează. Ca și culoare a ordinii, albul este utilizat la marcarea suprafețelor din depozite și zone de depozitare, pentru dungi directoare și marcaje de circulație.

În ceea ce privește amenajările interioare, alegerea culorii potrivite este la fel de importantă precum realizarea unui proiect pentru casa ta care să întrunească toate nevoile și dorințele tale. Indiferent că vorbim de nuanțe calde sau reci, culorile pot schimba percepția asupra spațiului și pot influența pozitiv stilul de viața și stările psihice. Pentru anul 2021, Institutul Pantone, autoritatea mondială în domeniul sistemelor de culori, a ales nu una, ci două culori, care se completează reciproc: ultimate gray și illuminating, un galben care evocă spiritul vesel al verii. Da, nu este ușor să alegi paleta de culori pentru casa ta, dar nici imposibil. Gândește-te la fiecare cameră în parte. Ce stare de spirit vrei să-ți inducă?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Oferim cele mai bune servicii din industrie

Contactează-ne și începe colaborarea alături de noi.

Scroll to Top