FUNDAȚII: SĂPĂTURA FUNDAȚIEI ȘI TRASAREA CLĂDIRII

O construcție este alcătuită din două părți: infrastructură și suprastructură. Infrastructura clădirii este porțiunea clădirii care se află sub cota pardoselii parterului. Aceasta cuprinde elemente precum fundații, pereții subsolului și planșeul peste subsol (în cazul în care clădirea are subsol). Suprastructura reprezintă toate elementele constructive ce se află peste cota pardoselii parterului și include și acoperișul. Atunci când vine vorba de proiecte pentru casă, fundația reprezintă cea mai importantă parte dintr-o construcție. Fundația este partea care asigură transmiterea încărcărilor la teren și este elementul pe care se sprijină toată construcția. De aceea, înțelegând importanța acesteia, îți voi prezenta care sunt etapele propiu-zise de trasare fundație casă.

De regulă, pentru locuințe individuale, se utilizează fundații continue sub ziduri, fundații izolate sub stâlpi sau radier general (fundație sub întreaga construcție). Pentru evitarea pătrunderii laterale a apei ajută o sprijinire a malului. Acest lucru se poate realiza în mai multe feluri: prin beton torcretat la taluz, prin sprijinire prin zăbrele umplute cu beton, prin pereți din palplanșe de oțel, toate aceste tipuri necesitând asigurare prin ancorare în pământ.

fundatii

În anumite situații cota de fundare a clădirii este sub cota apei din pânza freatică. În acest caz, este nevoie de o lucrare de epuisment pentru a scădea nivelul apei. Astfel, evităm să punem în pericol capacitatea portanta a terenului de fundație. Apa este pompată în mod continuu din adâncurile fundului gropii de fundare sau din șanțurile de drenare. Apa freatică scade cu o distanță de siguranță de 50 cm sub fundul gropii de fundație. De asemenea, și șanțurile necesită o asigurare, taluzare sau sprijinire. Drept adâncime uzuală este considerată distanța între suprafața terenului și marginea inferioară a canalului sau conductei.

fundație casă
proiecte casa

Trasarea Fundației

Mulți dintre voi vor zice că nu e așa complicat să trasezi, din moment ce ai în mână, deja realizate, proiecte pentru casă cu amplasare și tot ce ne trebuie. Trebuie să știți că nu e chiar atât de simplu. În cazul în care terenul încă nu a fost măsurat, cel mai bine ar fi să angajați un inginer topograf. Masurătorile si serviciile făcute de un topometrist reprezintă cele mai eficiente si rapide metode de trasare fundații. Clădirea este apoi inclusă în planul de situație oficial, componenta cea mai importantă a cererii pentru autorizația construcției. După obținerea autorizației de construire, clădirea este trasată pe teren.

proiecte casa

Trasarea are drept scop să materializeze pe teren axele și conturul clădirii, lățimea fundațiilor, precum și cotele de nivel față de reperul principal de cotă (cota zero). Aceste măsurători premergătoare sunt extrem de importante, dar adesea sunt tratate superficial din dorința de a trece cât mai repede la săpătura pentru fundație casă.

Poziționarea caprelor

Groapa de fundație casă prevăzută este marcată cu țăruși de lemn și este necesar ca aceasta să fie mai mare decât clădirea, cu un spațiu de lucru de minim 50 cm. Urmeaza apoi trasarea axelor fundației, care se realizează cu ajutorul unor sfori sau sârme prinse de capre. Unghiul taluzului este dependent de structura terenului. Cu cât este pământul mai nisipos, cu atât mai redus va fi unghiul. După scoaterea pământului din groapă, sunt întinse, plecând de la caprele de colț, sforile de aliniament. Acestea reprezintă dimensiunile exterioare ale clădirii. La intersecții sunt stabilite, cu ajutorul firului cu plumb, colțurile exterioare are clădirii.

De asemenea, trebuie măsurată și înălțimea, orientarea făcându-se în raport cu dimensiunile din zonă. Instrumentele folosite pentru măsurători sunt: mira de nivelment, de regulă o șină din lemn sau aluminiu cu o lungime de 3 m cu nivela cu bulă de aer atașată. Aceasta este direcționată orizontal și sprijinită la capătul liber. Cotele intermediare de teren sunt citite cu sonda gradată. Nivelarea se face cu un tub de cauciuc umplut cu apă, elastic, transparent, cu o lungime de 20-30 m, la ale cărui capete sunt cilindri din sticlă cu o gradație în mm, care se țin în poziție verticală prin care se poate vedea suprafața apei. După verificarea ambilor cilindri de măsurare, aceștia se țin unul lângă altul și pot fi efectuate transmiterile de cote între puncte cu o exactitate la mm, chiar și fără legături vizuale, în diferite camere, de exemplu.

fundatii
fundatie casa

În concluzie, este important ca din multitudinea de proiecte de casă pe care le ai la dispoziție să-l alegi pe cel care să se adapteze cel mai bine terenului și nevoilor tale. De asemenea, indiferent de tipul de fundație ales, aceasta trebuie să îndeplinească condițiile tehnice, de calitate și de rezistență.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Oferim cele mai bune servicii din industrie

Contactează-ne și începe colaborarea alături de noi.

Scroll to Top